BIOGRAFIE

LUCRETIA VAN DER VLOOT

Wanneer zingen een eerste levensbehoefte is en acteren een grote passie. En wanneer je maar één ding wilt; mensen raken, ontroeren en laten lachen met je talent. Die levensbehoefte en passie heeft Lucretia van der Vloot. Van op de planken tot in een lied, van kleinkunst tot soulvolle gospel en alles daartussenin.

Lucretia sings Gladys

Lucretia van der Vloot werd in 1968 geboren en getogen in Amsterdam, maar haar roots liggen in Suriname. Ze wilde al op jonge leeftijd operazangeres worden. Daarentegen wilde haar vader dat ze een ‘echt’ vak zou leren en vervolgde haar weg naar de Modevakschool.

Echter kroop het bloed waar het niet gaan kon en Lucretia werd steeds meer aangetrokken tot de muziek. Op aandringen van een docent gaf ze samen met twee vriendinnen haar eerste optreden en later werd ze zangeres bij soulband ‘The Alfredo Brothers’.

Twee maanden voor de voltooiing van de Modevakschool, ziet Lucretia een advertentie in de krant van de Academie voor Kleinkunst. Ze auditeerde, vulde op het aanmeldingsformulier bij ‘speelervaring’ met volle overtuiging het woord ‘voetbal’ in en werd aangenomen. In 1993 behaalde ze daar haar diploma en sindsdien vertolkt Lucretia vele rollen in zowel film-, televisie- als theaterproducties.

HUIDIGE SHOW

Op dit moment staat Lucretia samen met Thijs Borsten in de theaters met ‘Kind Van Twee Werelden’. Samen maken ze van Surinaamse traditionele muziek nieuwe persoonlijke muziekstukken waarbij de tekst en videobeelden leidend zijn.

FILM & TV

In de film en serie ‘All Stars’ speelde Lucretia de rol van Anja; de vrouw van Thomas Acda. Bijna vijftien jaar later speelt ze ook mee in ‘Old Stars’, het vervolg op ‘All Stars’. Verder schitterde Van Der Vloot in ‘De Boekverfilming’, ‘SEXtet’, ‘In Oranje’ en had ze gastrollen in series als ‘Baantjer’ en ‘Grijpstra & De Gier’.

THEATER & MUZIEK

In de theaters was Lucretia te zien in onder andere ‘Klotewijven’ met Ellen Pieters en ‘Klaagliederen’ met Kees Hulst en Kitty Courbois. In ‘Tip Top’, een voorstelling over het vooroorlogse Joodse cabaret in Nederland vertolkte Lucretia onder meer het prachtige lied ‘Joodse vrouw’.

In 2015 speelde Lucretia in het succesvolle theaterstuk ‘Othello’, een hertaling van het klassieke stuk van William Shakespeare door de rapper Brainpower. In 2017 stond ze in de theaters met de succesvolle ‘De Marathon de musical’. En in datzelfde jaar maakte ze op de Parade met Marcel de Groot en Paul de Munnik de voorstelling ‘Rottigheid’.

Begeleid door het Metropole Orkest zong ze samen met onder andere Monique Kleman in ‘Bernstein Broadway Songbook’. In ‘Female Factory’ speelt ze met een groep internationale zangeressen shows in Nederland, Spanje en Rusland. En andere successen zijn ‘She got game’ (met onder andere Leoni Janssen) en ‘High Heels In Concert’ (met Birgit Schuurman, Jelka van Houten en Denise van Donselaar).

ANNIE M.G. SCHMIDT PRIJS

Voor de theatervoorstelling ‘Jenny Arean met Lucretia van der Vloot’ wonnen Jenny en Lucretia de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het lied ‘Halleluja Amen’, geschreven door Jurrian van Dongen met muziek van Martin van Dijk.

BIG, BLACK & BEAUTIFUL

Bomvolle theaterzalen en een uitverkochte HMH Amsterdam zijn het gevolg van Big Black & Beautiful. Samen met Michelle David en Rocq-e Harrell vormt Lucretia al meer dan vijftien jaar deze girl group. De combinatie van stemmen is uniek en het oeuvre veelzijdig. Van Motown tot disco, en van soulvolle ballads tot rock.

SOLOPROGRAMMA'S

Om meer gestalte te geven aan haar liefde voor de kleinkunst, blijft Lucretia ook haar eigen soloprogramma’s maken.

In november 2003 kwam de cd ‘Alles Wat Telt’ uit met teksten van Rick de Leeuw en muziek van Rob van Zandvoort en Phil Tilli. In het theaterseizoen 2004/ 2005 speelt ze in de theaters met de gelijknamige tour ‘Alles Wat Telt’.

In 2006/ 2007 volgde haar tweede soloprogramma ‘Altijd Over Liefde’. In dit programma werkte ze samen met diverse tekstschrijvers. Zo schreef Maarten van Roozendaal voor haar de nummers ‘Klaar’ en ‘Poten’. In dit laatste nummer bezong Lucretia haar frustratie over het moment dat haar dertienjarige dochter haar eerste vriendje mee naar huis neemt en bang is dat hij handtastelijk wordt.

In 2010 volgde het derde soloprogramma ‘Soulcabaret’. Hierin werden cabaret met soulmuziek gecombineerd, begeleid door een driekoppige band.

In seizoen 2014/2015 speelde Lucretia ‘Altijd Alles’. Begeleid door Rob van Zandvoort en zong ze de mooiste liedjes uit haar 25-jarige solocarrière, aangevuld met nieuwe liedjes.

LUCRETIA SINGS GLADYS

2018 staat in het teken van ‘Lucretia sings Gladys’. Een soulvolle voorstelling met als rode draad Lucretia’s levensverhaal en het repertoire van zangeres Gladys Knight, wiens muziek voor haar een grote inspiratiebron is.