BIOGRAFIE

Lucretia van der Vloot
Foto: Tom Sebus

Lucretia van der Vloot

Als zingen een levensbehoefte is en er is geen plan B, omdat  je van kinds af aan weet dat dit is wat je wilt gaan doen. Als acteren je passie is en het enige wat je wilt is mensen raken, ontroeren en laten lachen met je talent, dan is er geen keus. Die passie en plezier deelt Lucretia van der Vloot op de planken of in een lied, van kleinkunstkunst cabaret tot aan soulvolle gospel en alles er tussen in.

Opgroeiend in een gezin waar allerlei muziek aan de orde van de dag was, de wens om operazangeres te worden en het volgen van de Kleinkunstacademie, waren het fundament voor een succesvolle carrière als zangeres en actrice. Het gevolg waren talloze theaterproducties, films, tv-programma’s,  soloprogramma’s. Gelinieerd aan haar solocarrière is Lucretia één van de drie zangeressen en oprichtster van de succesvolle formatie Big, Black & Beautiful. Momenteel speelt zij in de zeer succesvolle musical De Marathon en zal zij in 2018 te zien zijn in de Nederlandse theaters met haar soloprogramma ‘Lucretia sings Gladys’. Met repertoire van Gladys Knight & the Pips .Haar bucketlist is groot, dus the best is yet to come!

Lucretia’s leven en carriere

Lucretia is een geboren en getogen Amsterdamse, maar haar roots liggen in Suriname. Geheel tegendraads aan haar vaders voorliefde voor o.a James Brown, besluit Lucretia van der Vloot op jonge leeftijd dat zij later operazangeres wil worden. Haar vader wilde echter dat zij een “echt” vak leert, dus gaat zij naar de Modevakschool.

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en op aandringen van haar gitaarspelende gymnastiekleraar, (die Lucretia hoort zingen in de gangen van de school) geeft zij samen met twee vriendinnen haar allereerste optreden. Via een goede vriendin hoort ze van een band die nog een zangeres zoekt en Lucretia wordt de nieuwe zangeres bij soulband ‘The Alfredo Brothers’. Twee maanden voor de voltooiing van de Modevakschool, ziet Lucretia een advertentie in de krant van de Academie voor Kleinkunst. Ze neemt deel aan de audities, vult op het aanmeldingsformulier bij ‘spelervaring’ met volle overtuiging het woord “voetbal” in, en wordt aangenomen. In 1993 behaald zij daar haar diploma. Sindsdien vertolkt zij vele rollen in zowel film-, televisie- als theaterproducties.

In de theaters was zij te zien in o.a. ‘Klotewijven’ met Ellen Pieters en ‘Tip Top’ een voorstelling over het vooroorlogse Joodse cabaret in Nederland. In dit programma vertolkte Lucretia onder meer het lied ‘Joodse vrouw’ van George Groot op muziek van Ruut Weissman.

Tevens zong zij samen met o.a. Monique Kleman van Lois Lane in ‘Bernstein Broadway Songbook’ begeleid door het Metropole Orkest. Met een internationale groep zangeressen zong zij in ‘Female Factory’ onder leiding van o.a. Adelheid Roosen’. Met deze show treed zij op in Nederland, Madrid en Moskou. Andere successen zijn ‘She got game’, ‘High Heels’ in concert (met (Birgit Schuurman, Jelka van Houten, Denise van Donselaar), Jenny Arean met Lucretia van der Vloot en Klaagliederen bij Toneelgroep Amsterdam onder regie van Gerardjan Rijnders met o.a Kitty Courbois en muziek geschreven door Boudewijn Tarenskeen.

Voor de theatervoorstelling ‘Jenny Arean met Lucretia van der Vloot’ won ze samen met Jenny de Annie M.G. Schmidt-prijs voor het lied ‘Halleluja amen’, geschreven door Jurrian van Dongen met muziek van Martin van Dijk. Vanaf augustus tot december 2015 staat zij in het succesvolle theaterstuk ‘Othello’, een hertaling van het klassieke stuk van William Shakespeare door de rapper Brainpower. Hierin was zij te zien met o.a Kenneth Herdigein en Raymi Sambo.

Daarnaast was zij ook te bewonderen in een aantal films en tv-series, waaronder de film en serie ‘All Stars’ (als Anja, de vrouw van Thomas Acda). Bijna 15 jaar later speelt zij wederom mee in het vervolg op ‘All Stars’, de film ‘Old Stars’, beide geregisseerd door Jean van der Velde.

Lucretia speelt ook in ‘De Boekverfilming’ en ‘SEXtet’ van regisseur Eddy Terstall en ‘In Oranje’, geregisseerd door Joram Lürsen én had zij gastrollen in de series ‘Baantjer’ en ‘Grijpstra & De Gier’.

Haar veelzijdigheid kent geen grenzen en komt al bijna 15 jaar tot uiting als één van de drie zangeressen van de “girl group”: Big Black & Beautiful. Dit doet zij zeer succesvol samen met Michelle David en Rocq-e Harrell. De combinatie van hun stemmen is uniek en hun oeuvre is zeer veelzijdig. Van Motown tot disco, en van soulvolle ballads naar rock. En alles daartussenin doorspekt met de nodige hoeveelheid theater, show en humor!

Om meer gestalte te geven aan haar liefde voor de kleinkunst, blijft Lucretia haar eigen soloprogramma’s maken. In november 2003 komt de cd ‘Alles Wat Telt’ uit met muziek van Rob van Zandvoort en Phil Tilli en Rick de Leeuw schrijft de teksten. In seizoen 2004/2005 doet zij de theaters aan met de gelijknamige tour ‘Alles Wat Telt’.

In seizoen 2006/2007 volgt haar tweede soloprogramma ‘Altijd Over Liefde’. In dit programma werkt zij samen met meerdere tekstschrijvers waaronder Jan Boerstoel en Maarten van Roozendaal. Van Roozendaal schrijft voor haar de nummers ‘Klaar’ en ‘Poten’. In dit laatste nummer bezingt Lucretia haar frustratie en ergernis over het moment dat haar 13jarige dochter haar eerste vriendje mee naar huis neemt en bang is dat hij handtastelijk wordt. Gekoppeld aan de tournee brengt zij de gelijknamige cd ‘Altijd Over Liefde’ uit, in 2010 volgt haar derde soloprogramma ‘Soulcabaret’. Hier in combineert zij cabaret met soulmuziek, begeleid door een driekoppige band. Gelijktijdig brengt zij de gelijknamige studio cd uit.

In seizoen 2014/2015 komt Lucretia met haar tot nu toe laatste soloprogramma ‘Altijd Alles’. Hierin laat zij zich op piano begeleiden door Rob van Zandvoort en bezingt zij de mooiste liedjes uit haar 25jarige solocarrière, aangevuld met nieuwe liedjes.

Lucretia weet met haar emotie en beleving het publiek te bereiken. Met haar onderscheidende stemgeluid en humor is zij in staat elk oor te winnen en elk hart te raken om vervolgens iedereen met een lach en gelijktijdig ontroerd naar huis te laten gaan.